כולנא מרוקו ביחד! משקמים את הריסות מרקש בקהילה

בעקבות רעידת האדמה, אנחנו יוצאים לקמפיין גיוס שמטרתו להצליח לגייס כסף שיוקדש לשיקום בית הכנסת ובית העלמין שניזוקו ברעידה, שיקום המלאח היהודי ומתן עזרה למקומיים במרקש.

הסיפור של כולנא

הסיפור שלנו מתחיל בגעגוע. חבורת צעירים ישראלית שנפגשת בירוחם, יוצאת למסע במרוקו ומגלה אחד את השני, ובעיקר – מוצאת את הבית. הקשר בין המרחבים הרחוקים לכאורה, התגלה כדרך סתרים למעיין יהודי עשיר ושוקק חיים הקרוב ללב ולנשמה. דווקא המקום הרחוק מן המרכזיות של החברה הישראלית החזיר אותנו למרחב הטבעי שלנו – לבתים, למשפחות ולזהות האישית של כל אחת ואחד – וממנו קיבלנו השראה להקים את כולנא. בין המייסדים ד”ר דוד ביטון, קובי יפרח ויניב יצחק.

אנו מבקשים להשפיע תרבותית וחברתית לאורה וברוחה של מסורת יהודי ארצות האסלאם והמזרח. מסורת שביטאה באופן טבעי יהדות מתונה וקשובה המחברת בין המערב למזרח ובין העתיק לחדש. יהדות שמקרבת בין כל חלקי החברה היהודית והישראלית ואף פועלת ליצירה של חיים משותפים בין יהודים וערבים.

 

כולנא פועלת כיום בישראל ומרוקו ומובילה תוכניות לימוד ובתי מדרש, מסעות זהות למרוקו, בית ספר אקדמי ליצירה מסורתית עכשווית במסלולי מוסיקה מן המזרח ומלאכות מסורתיות, אירועי הילולות וערכות חינוכיות, כנסים ותוכניות נוספות.

כולנא מרוקו היא בית לתרבות, חינוך וזהות ברוח יהדות ארצות האסלאם והמזרח הפועלת ליצירת גשרים וחיבורים בין אנשים לזהותם.
כולנא מרוקו פועלת במרוקו ומפעילה תוכניות בקהילה המקומית, מוזיאון למורשת יהדות מרקש, פרויקט לשימור בית העלמין היהודי במרקש, מסעות זהות, תוכניות חינוכיות, תוכניות מתנדבים ותוכניות נוספות המהוות אבן שואבת של שיח וחיבורים בין יהודים למורשתם וזהותם ובין יהודים לתושביה המוסלמים והברברים של מרוקו.

פרוייקטים קיימים

לחצו כדי לגלות עוד

מוזיאון יהודי מרקש שוכן בין סמטאות המלאח היהודי ברחוב תלמוד תורה 36. המוזיאון הוקם בהתנדבות, במטרה לשמר ולספר את סיפורה היהודי וההיסטורי של קהילת יהודי מרקש, ויהדות מרוקו בכלל.  המוזיאון פועל משנת 2016 ומכיל אוסף של כ- 300 מוצגים ובהם תמונות, יודאיקה עתיקה, מחשבים לתיעוד דיגיטלי וחדר מולטימדיה. במקום שוכן גם בית הכנסת העתיק  ״אלע׳זמה״ שהוקם ב1492 על ידי מגורשי ספרד. המקום פעיל מזה 500 שנה ומשמש מקום תפילה וכינוס עבור אנשי הקהילה האחרונים של מרקש. בשנת 2019 ביקרו במוזיאון כ- 300 מבקרים ביום.

מרוקו היא מודל בינלאומי ליצירת שפה משותפת בין יהודים, מוסלמים ונוצרים – מודל ראוי להערצה. רבות מכך עומד לזכות המלך אדוננו מוחמד ה-6, הדואג להנחיל לעם המרוקאי את מורשת הסובלנות והאחווה בין העמים והדתות. משנת 2018, השקנו מספר אירועים בין-דתיים יחד עם ארגונים חברתיים במטרה לייצר מרחבים משותפים לזריעת רעיונות וליצירת מיזמים לחיבורים בין דתיים במרוקו ובמדינות נוספות בעולם.

פעילות התנדבותית של צעירים וצעירות בשיפוץ מצבות שנשחקו והתבלו באחד מבתי העלמין הגדולים והחשובים ביותר במרוקו.
השיפוץ נעשה על מנת לשמר את מורשת המקום, להנגיש אותו למבקרים ולאפשר למבקרים להכיר ולהבין את גודלה ועוצמתה של קהילת יהודי מרקש ומרוקו.בין השנים 2020-2018 הגיעו לבית העלמין כ-200 מבקרים מדי יום. כ-300 סטודנטים וצעירים התנדבו ושיחזרו למעלה מ3,000 מצבות במסגרת פעילות כולנא מרוקו.

כולנא מרוקו מציעה מסעות זהות במרוקו לארגונים חברתיים, יזמים, סטודנטים ותלמידי תיכון.
מרוקו היא חלון להיסטוריה יהודית ותרבותית עשירה ולמרחב של חיבור בין זהויות, חיבור בין דתות, פתיחות ליחסי שכנות והדדיות עם הסביבה. המסעות מאפשרים מפגש פנימי ומפגש קבוצתי חזק ומשמעותי של המשתתפים. ההליכה אחורה בזמן וביקור במקומות בהם גדלו הורי הוריהם או הורי חבריהם מחזקת את הזהות היהודית והתרבותית של המשתתף והמשתתפת במסע. ארגוניים חברתיים המבקשים למצוא את הטוב המשותף של כולנו, מוצאים במסע למרוקו מקור למידה על מדינה עם מגוון גדול של שבטים וזהויות אשר שואפת לחיות תחת רעיון ומדינה אחת.

תלמידי תיכון
תקופת סיום התיכון היא תקופה מעצבת מבחינה זהותית, והיא רגע של הזדמנות לצאת בו למסע של זהות – מסע שיכול לעצב זהות ציונית, יהודית וישראלית בריאה. זהות מכילה, זהות מחוברת לשרשרת הדורות, פתוחה ליחסי שכנות והדדיות עם הסביבה ונאמנה לחזון חברתי וקהילתי. בנוסף לצוהר הייחודי לעיסוק בזהות יהודית, מרוקו פותחת לצעירים גם מפגש חדש עם יחסי יהודים-ערבים, מפגש בעל אופי שונה לגמרי מהמוכר בשכונה שלנו. מפגש שיכול לפתוח שער לאופק אחר, גם כאן בבית הלאומי שלנו.

פרויקטים בפיתוח

דאר אברהם - הבית של כולנו

דאר אברהם - הבית של כולנו – בית שיפעל במרקש וישמש כמבנה מרכזי לפעילות כולנא-מרוקו. הבית יקיים פעילות תרבותית, חינוכית והתנדבותית. הבית ישמש כמרכז העשרה למטיילים ולתושביה המקומיים של מרוקו ויפעל כבית תרבות בין דתית ללימודי מורשת ותרבות יהודי ארצות ערב, כמרכז ללימודי העברית והשפה הערבית, וכמרכז תרבותי המביא למפגש בין-תרבותי בין אנשים, אמנים ויוצרים. הבית יארח מטיילים, ויקיים ערבי תרבות ואירוח בשבתות.

מרכז מתנדבים

תוכנית מתנדבים במרוקו בשיתוף עם ארגונים יהודיים שונים הפועלים בתפוצות, במטרה להוביל את נושא שימור אתרי המורשת היהודית במרוקו, להנגיש ולחבר את החברה היהודית והמרוקאית לעולם התרבותי, הרוחני והערכי של מורשת יהודי מרוקו ולהוות גורם משמעותי ותומך בקהילה היהודית הקיימת במרוקו כיום. מבין הפרוייקטים: שימור כתבי קודש עתיקים, סיפורים ומסורות בתהליך דיגיטציה, קידום חיבורים בין דתיים ויצירת מפגשים סביב מורשת משותפת.

הכשרת מדריכי מסעות

אנו מבקשים להשפיע על התנועה התיירותית ולעצב את הרוח של המסעות למרוקו באופן שיעניק להם את הערך המוסף והייחודי של מורשת יהדות מרוקו והבשורה המיוחדת של מורשת זו לחברה הישראלית היום במטרה להפוך את הביקור במרוקו למסע של בירור זהותי ויצירת חיבור מעצים ופורה למשתתפים. אנחנו מציעים תוכנית להכשרת מדריכים ואנשי צוות אשר יוכלו להוביל מסעות משמעותיים במרוקו ברוח זו.

מרכז ללימודי עברית

מרכז ללימודי עברית עבור תושביה המקומיים של מרוקו. כיום אנו פועלים בשיתוף עם ארגון מימונה המרוקאי וארגון ישראליז הישראלי ומפעילים יחד שלושה מוקדים ללימודי עברית במרוקו. אנו מתכננים להתרחב בשנה הקרובה לחמישה מוקדים.

מתנדבי עזרה ראשונה מרקש

הקמת ארגון מתנדבים מקומי לעזרה ראשונה וסיוע רפואי בשעת חירום בשיתוף עם ארגוני רפואה ישראליים, במטרה לייצר פעילות התנדבותית משותפת ולהעניק תרומה יהודית וישראלית לשיפור תחום העזרה הראשונה במרקש.

קובי וקימי יפרח

ליצירת קשר

כולנא מרוקו נתמכת ע"י

פעילות כולנא מרוקו נעשית בשיתוף עם

שבת האחרונה פקדה את מרוקו רעידת אדמה בעוצמה 6.8 בסולם ריכטר. תוך כדי פיוטי השבת רעד חזק מטלטל את הבית ולאט לאט מתברר שזה לא עניין חולף אלא רעידת אדמה של ממש. מבנים מסביב קורסים, אנשים נסים על נפשם בתפילה חזקה לשרוד את הרגעים הקשים – וגם אנחנו ביניהם. רעידת אדמה מטלטלת את הבית ואת הלב.
דילוג לתוכן